Werkwijze

Voor de afspraak
Wanneer u een afspraak met mij maakt ontvangt u een vragenlijst. Deze kunt u tot een dag voor de afspraak terugsturen zodat ik een beeld krijg van de hulpvraag en u rustig over de antwoorden kunt nadenken. Probeert u deze zo volledig mogelijk in te vullen zodat ik een compleet beeld krijg van uw paard.

Voorafgaand aan de behandeling
- Zorg ervoor dat het paard klaar staat zodat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de  
  behandeltijd.
- Ga vlak voor de behandeling niet intensief trainen.
- Zorg voor een afdakje tegen regen en/of beschutting tegen wind of zon.
- Zorg (wanneer mogelijk) dat het paard droog is.
- Om optimaal van de behandeling te kunnen profiteren is het verstandig een tijdstip te kiezen
  waarop het paard niet wordt afgeleid door voeren of andere paarden die naar stal gaan.

De behandeling
Tijdens elke afspraak vindt voor en na de behandeling een (kort bewegings)onderzoek plaats. De duur van de gehele afspraak beslaat de eerste keer een uur tot anderhalf uur. De afspraken die daarop volgen duren ongeveer één uur.

Het tijdstip van de afspraak is een benadering afhankelijk van het verkeer en de vorige afspraak. Houdt in uw planning rekening met 10 minuten speling. Ik laat u weten wanneer dit anders is.

Frequentie van behandelen
Wij als mens hebben meestal meerdere behandelingen nodig om klachtenvrij te worden. Voor een paard is dit niet anders. Het is zeer aan te raden om in ieder geval het paard twee tot drie keer te laten behandelen. Het is afhankelijk van de gebruikte technieken, de reactie van het paard, het klachtenbeeld en het resultaat van de behandeling hoeveel behandelingen er nodig zijn en hoeveel tijd tussen de behandelingen nodig is.

Wanneer er sprake is van chronische klachten bij het paard als gevolg van aandoeningen of ouderdom dan kan het wijs zijn om onderhoudsbehandelingen in te plannen.

Na de behandeling
Door de behandeling komt er niet alleen veel los in het paard en moet het paard een nieuw evenwicht vinden in zijn of haar lichaam, ook het parasympatisch zenuwstelsel aangesproken. Dat is het deel van het zenuwstelsel wat zorgt voor de herstelprocessen in het lichaam. Daarom is het van belang dat het paard de rust en ruimte krijgt om de behandeling te verwerken. Zo kunnen de effecten van de behandeling langer doorwerken. Hoe lang er nodig is hangt af de situatie. Gemiddeld dient het paard minimaal 1 tot 3 dagen (actieve) rust te krijgen, dit zal in overleg worden afgestemd. Daarna rustig opbouwen, eerst longeren en vandaaruit verder opbouwen.

Na de behandeling krijgt u zo nodig advies of oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.
Na ongeveer één week neem ik contact met u op hoe het is gegaan. Mocht u tussendoor vragen hebben kunt u altijd (bellen), mailen of appen. 

Reacties na de behandeling
Na de behandeling kan het paard verschillende reacties vertonen. Het paard kan moe zijn of juist heel erg uitgelaten. Ook kan er een beginverergering van de klachten optreden. Dit lost zichzelf meestal op binnen 3 dagen tot 1 week. Toch is het goed om het paard extra in de gaten te houden. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Informatie over de behandeltechnieken
Informatie over de behandeltechnieken die worden gebruikt, vindt u in het menu onder het kopje Werkwijze.