Behandeltechnieken


Een behandeling bestaat naast fysiotherapie (massage, mobilisatie en/of huiswerkoefeningen) uit:

*  Osteopatische technieken (zie osteopathie hond) waaronder Craniosacraal therapie

Een behandeling van het dier met Craniosacraal Therapie bestaat uit aanrakingen op verschillende plaatsen op het lichaam. Zoals de naam al doet vermoeden vinden de aanrakingen vooral plaats op de schedel en de wervelkolom. In de wervelkolom ligt het ruggenmerg. Het ruggenmerg en de hersenen zijn omgeven door vloeistof. Deze vloeistof beweegt met een golfbeweging en wordt met regelmaat ververst. De beweging van deze vloeistof is door het hele lichaam voelbaar. Dit ritme wordt ook wel beschouwd als de ademhaling van het zenuwstelsel. Wanneer er door een trauma, emoties, slechte voeding of ziekte mobiliteitsbeperkingen in het lichaam ontstaan, kan dit ritme niet vrij bewegen. Door de blokkades in het lichaam op te lossen met zachte aanraking en aandacht voor het weefsel, vindt herstel plaats en kan het lichaam weer gaan stromen. Dit is bijvoorbeeld goed zichtbaar doordat het paard meer gaat glanzen na de behandeling.

* Manuele Lymfe Drainage (MLD) 

Voor paarden en honden; 

wordt ook wel beschreven als een zachte vorm van massage ter ondersteuning van het lymfesysteem. Het lymfesysteem bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen. Door het lichaam liggen, overal waar bloedvaten lopen, lymfevaten. Deze lymfevaten zorgen voor de afvoer van afvalstoffen. Door deze lymfevaten en lymfeknopen (verzamelplaatsen voor de lymfe) te activeren wordt het lichaam ondersteund bij het afvoeren van deze afvalstoffen. Lymfedrainage draagt bij aan sneller herstel van het lichaam, een verbetert afweersysteem, snellere afvoer van vocht en vermindering van pijn. Tevens wordt door deze massage het parasympatisch zenuwstelsel aangesproken. Dit is het deel van het zenuwstelsel wat zorgt voor rust en herstel.

Lymfedrainage op zichzelf kan onder andere ingezet worden bij:


- snelle verzuring
- stalbenen
- mok
- stijfheid
- hoefbevangenheid
- oedemen
- Einschuss (na de acute fase)
- zomereczeem (dit heeft alleen zin van oktober t/m februari)
- slechte wondgenezing
- paarden die gedwongen box rust nodig hebben
- preventief ter ondersteuning van de weerstand

- Sportpaarden en sporthonden, ter ondersteuning om na een training of wedstrijden sneller te herstellen. 
- Ook voor jonge paarden die net beleerd worden en dus veel sneller spierpijn hebben.

- ter ondersteuning van de andere behandelingen zodat het paard de behandeling en de daarbij vrijgekomen afvalstoffen beter kan verwerken

* Acupunctuur

Acupunctuur valt onder de TCM (Traditional Chinese Medicine), dit is een verzamelnaam voor technieken zoals acupunctuur die gebruikt kunnen worden om de gezondheid in balans te krijgen. TCM beschouwt ziekte als een onbalans in het lichaam. Een behandeling activeert het lichaam de balans te gaan herstellen. Tijdens de behandeling kan gebruik worden gemaakt van acupressuur, acupunctuur of moxa. Dit wordt gebruikt op de acupunctuurpunten die zich bevinden in het lichaam van het paard. Deze punten bevinden zich op de meridianen die door het lichaam lopen. Meridianen zijn energiebanen in het lichaam. Acupunctuur of andere technieken kunnen voor uiteenlopende klachten worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

- pijnklachten, bijvoorbeeld veroorzaakt door artrose 
- hoefbevangenheid
- mobiliteitsbeperkingen
- maag- darmklachten
- littekens
- luchtwegproblemen
- huidproblemen


* Dry needling

Door het kort plaatsen van een naald op een plek in de spier waar veel spanning zit (een triggerpoint), kan een reset worden aangeboden aan de spier waardoor de doorbloeding verbetert en de pijn vermindert. Het verschil met acupunctuur is dat deze naalden dieper geplaatst worden in een spier (tenzij het om de fascia gaat) en door de therapeut bewogen of gedraaid wordt.  

Niet alle paarden of honden kunnen deze techniek waarderen. Maar wanneer dat wel het geval is kan het mooie resultaten bieden. 


High power lasertherapie

High power laser stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Dit komt doordat laserlicht de cellen activeert en aanzet tot productie van verschillende stofjes waaronder ATP. Hierdoor wordt herstel bij weefselschade ondersteunt. Deze laser heeft het vermogen om maximaal 7 cm diep in weefsel te komen. Hierdoor kunnen grotere en dieper gelegen blessures sneller en veel effectiever behandeld worden. Er zijn meestal maar weinig behandelingen nodig. Voor meer informatie www.hplt.nl