Behandeltechnieken

Manuele Lymfe Drainage (MLD) voor paarden, wordt ook wel beschreven als een zachte vorm van massage ter ondersteuning van het lymfesysteem. Het lymfesysteem bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen. Door het lichaam liggen, overal waar bloedvaten lopen, lymfevaten. Deze lymfevaten zorgen voor de afvoer van afvalstoffen. Door deze lymfevaten en lymfeknopen (verzamelplaatsen voor de lymfe) te activeren door middel van MLD, wordt het lichaam ondersteund bij het afvoeren van deze afvalstoffen. Waardoor het lichaam makkelijker herstelt, het afweersysteem verbetert, vocht wordt afgevoerd en pijn verminderd. Tevens wordt door deze massage het parasympatisch zenuwstelsel aangesproken. Dit is het deel van het zenuwstelsel wat zorgt voor rust en herstel.

Lymfedrainage kan onder andere ingezet worden bij:


- snelle verzuring
- stalbenen
- mok
- stijfheid
- hoefbevangenheid
- oedemen
- Einschuss (na de acute fase)
- zomereczeem
- slechte wondgenezing
- paarden die gedwongen box rust nodig hebben
- preventief ter ondersteuning van de weerstand

- ter ondersteuning van training of wedstrijden om sneller te herstellen. Ook voor jonge paarden die net beleerd worden.

- ter ondersteuning van de andere behandelingen zodat het paard de behandeling en de daarbij vrijgekomen
afvalstoffen beter kan verwerken

Een behandeling van het dier met Craniosacraal Therapie (CST) bestaat uit aanrakingen op verschillende plaatsen op het lichaam. Zoals de naam al doet vermoeden vinden de aanrakingen vooral plaats op de schedel en de wervelkolom. In de wervelkolom ligt het ruggenmerg. Het ruggenmerg en de hersenen zijn omgeven door vloeistof. Deze vloeistof beweegt met een golfbeweging en wordt met regelmaat ververst. De beweging van deze vloeistof is door het hele lichaam voelbaar. Dit ritme wordt ook wel beschouwd als de ademhaling van het zenuwstelsel.

Wanneer er door een trauma, emoties, slechte voeding of ziekte mobiliteitsbeperkingen in het lichaam ontstaan, kan dit ritme niet vrij bewegen. Door de blokkades in het lichaam op te lossen met zachte aanraking en aandacht voor het weefsel, vindt herstel plaats en kan het lichaam weer gaan stromen. Dit is bijvoorbeeld goed zichtbaar doordat het paard meer gaat glanzen na de behandeling.
Je kunt onder andere denken aan craniosacraal therapie voor je dier bij;

- rijtechnische problemen, bijvoorbeeld met de aanleuning, ontspanning van de bovenlijn, ondertreden van het achterbeen of wegvallen over de schouder
- verandering in gedrag of schrikkerig of boos gedrag zonder aanwijsbare oorzaak
- spanning vasthouden
- moeite met de galop
- problemen met de vacht
- niet willen springen of trailerladen
- verminderde schoudervrijheid of een blokkade in het CTO gebied
- hoofdpijnklachten
- asymmetrie in het gezicht
- preventief, bijvoorbeeld na behandeling van de tandarts, wat vaak spanning geeft op bijvoorbeeld het kaakgewricht of het tongbeen
- als onderhoud bij chronische aandoeningen zoals artrose
- etc....

TCM (Traditional Chinese Medicine), dit is een verzamelnaam voor technieken zoals acupunctuur die gebruikt kunnen worden om de gezondheid in balans te krijgen. TCM beschouwt ziekte als een onbalans in het lichaam.

Tijdens de behandeling kan gebruik worden gemaakt van acupressuur,  acupunctuur of moxa. Dit wordt gebruikt op de acupunctuurpunten die zich bevinden in het lichaam van het paard. Deze punten bevinden zich op de meridianen die door het lichaam lopen. Meridianen zijn energiebanen in het lichaam.


Acupunctuur of andere technieken kunnen voor uiteenlopende klachten worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:


- pijnklachten, bijvoorbeeld veroorzaakt door artrose 

- hoefbevangenheid

- mobiliteitsbeperkingen
- maag- darmklachten
- littekens
- luchtwegproblemen
- huidproblemen
- etc
Alles bestaat uit energie. Dit leerde ik toen ik in aanraking kwam met Reconnective Healing®.

Reconnective Healing® heeft mij veel gebracht. Reconnective Healing® wordt door de ´ontdekker´ beschreven als;

" de nieuwe energie, het licht en de informatie van onze planeet. Het is een sterk ontwikkelde vorm van energie-interactie die onze gezondheid, balans en kwaliteit van levensvoortgang blijft bevorderen met oneindige vrijheid en vergroot bewustzijn. Het bevordert ons vermogen om onszelf te balanceren en het leven van anderen te beïnvloeden. Het wordt door de wetenschap van vandaag erkend als de Reconnective Healing-frequenties, het nieuwe all-inclusive spectrum van energie, licht en informatie. Deze trillingsfrequenties omvatten de energiesystemen en de voordelen van alle energietechnieken die we kennen, maar zijn toegankelijk zonder ingewikkelde stappen, procedures of rituelen en kunnen door iedereen worden geleerd.

Reconnective Healing® is geen therapie of behandeling. Het is VERANDERING. De ervaring van elke persoon of dier zal uniek zijn, omdat ieder van ons zijn eigen onafhankelijke perfectie heeft."

Reconnectieve Healing kan ik bij het paard inzetten als enkele techniek of in combinatie met de andere technieken. Soms gebruik ik dit als start bij paarden die niet graag aangeraakt worden. Ook gebruik ik het soms lokaal om de energieblokkades die voelbaar zijn in beweging te zetten.  

Diercommunicatie is het communiceren met dieren op afstand of ter plaatse via een vorm van energie uitwisseling. Wat het dier nodig heeft of wilt vertellen, komt binnen in woorden, beelden of gevoel. Omdat dit in een ander deel van de hersenen plaats vindt, werken veel diercommunicatoren op afstand. Dit omdat het een rustige en prikkelarme omgeving verlangt. 

Ik maak gebruik van diercommunicatie om het dier voorafgaand aan de behandeling te benaderen om aan te geven wanneer ik langskom en wat ik kom doen. Tevens maak ik hiervan gebruik voorafgaand aan de behandeling om te voelen wat er speelt in het lichaam van het dier.

Tijdens de behandeling maak ik hiervan gebruik om contact te leggen met het dier en tijdens stukjes healing die soms plaatsvinden. Ik gebruik het als tool om de behandeling te ondersteunen. 

Voor vragen aan je dier kan je mij ook benaderen, maar dit zal op afstand plaatsvinden. Je kan maximaal 10 vragen opsturen. het contact stuur ik voorgelezen per spraakbericht of als verslag terug (wat op dat moment goed voelt).